Duurzame keuzes in het ouderschap  - Ingrid Sweegers

Duurzame keuzes in het ouderschap - Ingrid Sweegers

Het kan soms best een uitdaging zijn, duurzame keuzes in het ouderschap. Aan de ene kant wil ik alles zo goed mogelijk doen, nooit meer een wegwerpluier, altijd wasbare doekjes, nooit een plastic flesje water, maar eigenlijk doen wij gewoon wat lukt. Sommige dagen lukt het heel goed, en soms echt helemaal niet. Ik vind het zelf soms lastig om dat te accepteren, maar we doen ons best. En proberen onze kinderen het goede voorbeeld te geven.

 Ingrid sweegers

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Ingrid, midden dertig en ik woon samen met mijn partner en onze drie kinderen in Tilburg. Voordat ik zwanger was van onze oudste was ik eigenlijk nog helemaal niet zo met duurzaamheid bezig. Ik gebruikte wel een broodtrommel in plaats van plastic zakjesen een herbruikbaar waterflesje in plaats van plastic flesjes, maar heel veel verder ging het niet.

Toen ik in de zomer van 2016 voor het eerst moeder werd, was alles nieuw. Ik had wel ooit opgepast maar niet op baby’s. Ik had nog nooit een luier verschoond! Van duurzaamheid in het ouderschap was toen nog helemaal geen sprake, we moesten al genoeg leren. Gelukkig hadden we een geweldige kraamhulp en wat we van haar leerden zetten we voort. Duurzaamheid was dan nog geen onderwerp, duidelijkheid wel. Alles op een vaste plek (ik geloof dat ze in de kraamweek de hele inrichting van de commode heeft omgegooid, maar die is sindsdien onveranderd gebleven) en liefst ook op een vaste tijd. Het is bij ons in huis vaak heel chaotisch, maar toch nemen we deze les van onze kraamhulp nog steeds mee.

Ingrid sweegers 

Met een opgroeiend kind in huis, werd ik me veel bewuster van hoeveel we weggooien, denk alleen al aan de luiers als je wegwerp gebruikt! Ik ging kijken naar waar ik makkelijk alternatieven kon bedenken en ik begon met wasbare wattenschijfjes. Iedere avond twee wattenschijfjes weggooien begon me zo tegen te staan. De wasbare bevielen me heel goed. Toen onze tweede geboren werd hadden we nóg meer afval. Wasbare zoogcompressen waren geen succes, en er gingen er echt veel doorheen, tot aan negen maanden zelfs. Maar dan wilde ik wel wasbare luiers proberen. We begonnen met vier luiers voor ’s nachts. Ik wist nog niks van een wasroutine en ze bleven maar naar plas ruiken. Eigenlijk vonden we het maar vies en hebben we ze vrij snel weer aan de kant geschoven.

Toen vorig jaar onze dochter geboren werd, gingen we weer verder met wegwerpluiers, want dat waren we zo gewend van de oudste twee en wasbaar was geen succes gebleken. Wel waren we heel blij dat onze zoons inmiddels overdag zindelijk waren, maar toch voelde het niet goed om zoveel afval te maken, terwijl ik op andere vlakken al een stuk verder was. Voor mijn gevoel dan, want het kan altijd nog beter natuurlijk, maar ik probeer al mijn kleding duurzaam of tweedehands te kopen, gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten voor mijn huid en haar en ik had inmiddels ook wasbare zoogcompressen gevonden die voldoende werkten. Ik wilde ik het toch nóg een keer proberen met die wasbare luiers, de impact is immers zo groot, en ik bestelde een paar prachtige luiers. Gelukkig zat er een wasinstructie bij; eerst drie keer voorwassen en na gebruik even in een koud voorwasje en daarna op 60 graden. Dat moet lukken. We zijn nu een jaar verder en ik ben super enthousiast en gebruik zelden nog wegwerp. We hebben ze nog wel in huis en soms is het sneller, maar mijn voorkeur gaat echt uit naar wasbaar.

 

Via de luiers kwam ik bij Eco Era Store terecht. Na wasbare luiers wilde ik ook liever wasbare doekjes in plaats van wegwerp, en die van Eveline zagen er mooi en zacht uit. Omdat ik toch bij haar ging bestellen heb ik ook de herbruikbare Bowl covers gekocht. De doekjes zijn echt heel zacht en het formaat vind ik super handig. Omdat ze wat groter zijn kun je ze ook gebruiken om het gezichtje te poetsen na een lekkere pasta bolognese ;-) De bowl covers vinden we ook echt zo handig in gebruik, we komen er alleen wel tekort. De grote past goed over onze salade schaal en de kleine gebruiken we voor een bakje zure room, of een bak yoghurt die geen plastic dekseltje heeft. Wat heel goed is, maar soms wel onhandig.

 

Het krijgen van kinderen heeft mij echt een duwtje in de groene richting gegeven. Ik wil hen het goede voorbeeld geven én mijn best doen om een planeet achter te laten waarvoor ik nog mijn best heb gedaan haar niet helemaal uit te putten. Het is een uitdaging soms, en we doen het ook zeker niet perfect, maar ik denk dat we op de goede weg zijn.

 

Back to blog